Pohádka o lžičce

20. 2. 2008 18:02
Rubrika: Pohádky

Byla jednou jedna malá čajová lžička. Byla to docela obyčejná lžička. Dobře zvládala své povinnosti, které jí z bytí čajovou lžičkou vyplývaly. Měla docela i dost času. Tak se jednou tak zamyslela a řekla si: "Proč bych se jen tak nudila? To radši někomu pomůžu." A vydala se za dezertovými lžičkami s nabídkou, že jim trochu vypomůže.

 I stalo se a malá lžička měla hned víc práce. Ale byla nadšená, cítila se užitečná a ještě dobře trávila čas. Po nějaké době si toho všimly kávové lžičky. Kávové lžičky totiž měly čím dál víc práce, jak lidi pili víc kávy. I vydaly se za malou čajovou lžičkou a poprosily ji, zda by jim taky mohla trochu pomoct.

 Naše malá lžička se moc nerozmýšlela a hned souhlasila. A tak měla ještě víc práce, ale pořád ji to bavilo a byla nadšená. Měla více kamarádek a naučila se díky pomoci "v jiném oboru" spoustu věcí. A po nějaké době za ní přišly poárové lžičky s prosbou, zda by i jim mohla trošku pomoci, že začala letní sezóna a že nestíhají...

Lžička bez rozmýšlení kývla. Byla ráda, že je užitečná a ráda získala další zkušenosti. Ale už pomalu cítila, že čaj, dezerty, káva a poháry už jsou docela dost... Jen tak tak stíhala a to kmitala od rána do večera, aniž se kdy zastavila. Ale měla radost, že už se nefláká a něco pořádného dělá.

Když vtom za ní došly lžičky od dortů... Také s prosbou o pomoc a malá čajová lžička souhlasila. Nemohla si pomoct, musela prostě pomáhat všem. Ale už toho bylo příliš. Byla vyčerpaná, nestíhala a trochu začínala zanedbávat vlastní povinnosti. Už nebyla tak nadšená, protože viděla, že jí to všechno vysiluje a ubíjí, už ani nebyla šťastná jako prve.

Jednoho večera se k ní přitočil její starý přítel - velký nůž a řekl jí: "Ty, lžičko, pořádně se na sebe podívej. Úplně jsi se změnila. A odpočíváš vůbec? Máš radost z toho, co děláš?" Lžička se na něj jen smutně podívala... "Když..." "Když ty neumíš říct NE, když je to třeba," přerušil ji láskyplně nůž, "a neumíš odpočívat!!! Pořádně se nad tím zamysli... K čemu by Ti pak bylo, kdybys všem pomohla a sama o sebe nedbala a zničila se?" A odešel.

Lžička dlouho nemohla usnout a pořád myslela na jeho slova. Byl to její dobrý přítel, jehož rady si vždy vážila. Tím víc ji to nutilo přemýšlet. No jo, ale jak jim to má říct, vždyť je všechny zklame... Byla to dlouhá noc, ale na jejím konci bylo opět ráno. Lžička, které na chvilku podařilo usnout, se probudila. Rozhlédla se kolem a najednou to všechno pochopila. Vždyť věci, které dělá, musí hlavně dělat s láskou a s radostí a hlavně ne na úkor vlastních povinností.

Vydechla si, usmála se a to ráno zůstala dlouho v posteli =)

Zobrazeno 4913×

Komentáře

Relia

To je tak hezký...docela se v tom poznávám:-)

terka909

nepřečetla sem si to protože musim jít ale podle názvu dobrý.

Zobrazit 11 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková