Společné setkání

3. 10. 2008 11:29

Společné setkání

 

Začnu trochu ze široka. Na červnovém setkání zástupců za farnosti se z více stran ozvala určitá touha, uspořádat nějaké ekumenické setkání mládeže. A protože ve Vysokém Mýtě ekumena dobře funguje, rozhodli jsme se udělat ekumenické vikariátko právě u nás. Jen jsme s Hančou dojely domů, začaly jsme na tom pracovat a sehnaly si od našeho pana faráře kontakty na kazatele ostatních církví. Na naší první schůzce byli docela pro a na příští došla i další mládež. Převzali jsme již osvědčené schéma setkání a vymýšleli nějaké motto. Děcka z ostatních církví byla nadšená a rozhodli jsme se neuzavírat v kostelech, ale vyjít ven, a to rovnou na náměstí. Měli jsme ještě několik přípravných schůzek a čím dál víc jsme se těšili…

 

Nakonec přišel den D a naše Společné setkání mladých lidí z Vysokého Mýta a okolí s mottem: „Buď sám sebou, nejsi error“ bylo tu. Psala se sobota 20.září. Už od rána jsme dodělávali poslední věci. V poledne jsme měli společný oběd přípravného týmu a hostů (zde veliké díky patří mojí mamce a Jarmile, které pro nás připravily úplně výborný oběd!!!). Byl to krásný, společný začátek celé akce. Od půl jedné se na recepci hrnuli lidi, přispívali, dostávali jmenovky a zapisovali se na workshopy. O hodinu později už na náměstí zněly první tóny od ekumenické kapely. Společný program totiž začínal chválami a modlitbou za celé setkání a jeho průběh. Moderátoři Daninka a Marek pak uvedli prvního hosta, kterým byl PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, PhD. Měl pro nás připravenou přednášku o vztazích, kterou prokládal vtipy a názornými pokusy.

 

Po přednášce byly v plánu workshopy. Některé se musely flexibilně přesunout jinam, poněvadž měly být venku, kde pršelo. Výběr byl docela velký – od sportu, tancování, crazy games (v dešti na náměstí) přes výtvarný, pěvecký, speciál pro dívky, bibliodrama k lukostřelbě a zahřátí se v čajovně. Bylo tedy na každém, jak daný čas stráví. Kolem šesté hodiny jsme se opět sešli na náměstí, zazněly chvály a jako vzácný host na podium přišla Markéta z Písku, aby nám pověděla něco o své cestě k Bohu. Abychom si lépe uvědomili, jak je Bůh úžasný Stvořitel, představila nám děvčata z KS ze Žamberka netradiční typ chval – body worship. Zamyšlení Vládi Zemana na téma Buď sám sebou pak završilo druhou část společného programu. To už byl docela večer a začala se ozývat hladová bříška všech přítomných. Ale i na tohle jsme mysleli a měli v zásobě „domácí“ bagety J Celé setkání bylo zakončeno velkým koncertem rockové kapely Eliata z CB z Vysokého Mýta.

 

Takhle to probíhalo navenek, ale uvnitř to bylo mnohem silnější. Sice pršelo a nepřijelo tolik lidí, kolik jsme čekali, ale bylo jasné, že o tohle vůbec nejde. Snažili jsme se vydat maximum a to nejlepší pro ty, kdo tam byli. Největším přínosem pro mě osobně bylo, že jsme mohli dohromady tvořit a spolupracovat na společné věci a zažít tak „jednotu“ nehledě na církve, ze kterých jsme. Cítila jsem ohromnou radost a vděčnost za takovou možnost. Taky jsem si uvědomila, jak je to úžasné, když vůbec nějaká komunikace a spolupráce mezi církvemi funguje. A hlavně že to není všude  tak samozřejmé jako u nás. Že je to pro nás veliké požehnání, které bychom neměli promarnit… Myslím, že nás spolupráce přitáhla víc k sobě i Bohu, který byl jasně cítit uprostřed nás. To je podle mě ten nejlepší základ pro další společné věci.

 

Na tomto setkání se podíleli: Bratrská jednota baptistů, Církev bratrská, Českobratrská církev evangelická, Československá církev husitská, Jednota bratrská, Křesťanské sbory, Římskokatolická církev.

Naše poděkování patří všem těmto církvím a městu Vysoké Mýto.

Zobrazeno 1147×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková